"De Drââ Mousketairs" in het Brussels Vloms

On Saturday XX XX XX at 4 pm, the show will be in Dutch!

Dartagnan en zaan kameroede...

Alexandre Dumas schreef “De drie musketiers” in samenwerking met Auguste Maquet. Ze dragen de naam Athos, Porthos en Aramis (ze hebben allemaal bestaan, maar waren niet van dezelfde generatie) en staan ten dienste van Louis XIII. Net uit zijn geboortestreek Gascogne aangekomen op zijn strogele knol met een aanbevelingsbrief van zijn vader voor de heer Treville, de kapitein van de musketiers in Parijs, moet d’Artagnan zijn mooie musketierscape verdienen. Hij vecht eerst een duel uit met de personen die zijn onafscheidelijke vrienden zullen worden.
Door de liefde van d’Artagnan voor Constance Bonacieux (Constanske bij Toone), trouw kamermeisje van Anne van Oostenrijk belandt hij in het avontuur “van de nestels van de koningin”: twaalf diamanten nestels, geschenken van de koning, die de koningin aan Buckingham heeft geschonken. Op aanstoken van de kardinaal die de koningin kwijt wil, eist Louis XIII dat zijn echtgenote de nestels op het volgende hofbal draagt. In feite zijn deze nestels metalen stroken aan het uiteinde van linten. In het geval van de koningin zijn deze nestels versierd met diamanten.
Voor het gemak van de scène, maar ook door verwarring van de verhalen veranderen deze nestels bij de Toones uit het verleden in de halsketting van de Koningin. Een episode die waarschijnlijk uit een andere roman van Dumas ontstaat: “De halsketting van de koningin” die zijn bron vindt in de zaak van de halsketting van 1785-1786, schandaal dat op het einde van het Ancien Régime in Frankrijk uitbrak naar aanleiding van een zwendel die werd opgezet door gravin de La Motte, geholpen door Cagliostro. Deze laatsten overtuigden de kardinaal van Rohan om een halsketting te kopen voor de koningin die hij nooit kon terugbetalen. Deze zaak compromitteerde Marie-Antoinette die nochtans onschuldig was.
Verwarring in de verhalen, anachronismen zijn schering en inslag bij de Toones. Ze bekommeren zich niet om details.
Zoals Molière zei: “Het belangrijkste is te behagen!”
Ook vandaag respecteert Toone VII nog steeds de anachronismen van zijn voorgangers.

There are no future events.

Calendar